Rikishi 力士

Japan

 

Sumoworstelen is een traditionele Japanse worstelsport vol regels en rituelen.

Het beroepssumo is verdeeld in een zestal klassen, waarvan de hoogste wordt aangeduid als makuuchi.

Onder de makuuchi-klasse bestaan er in het prof-sumo nog eens vijf klassen.

Nieuwe sumoworstelaars moeten een leven van discipline, gehoorzaamheid doorstaan om vooruitgang te boeken en de acceptatie van hun senioren te krijgen.

Gemiddeld wegen Sumo worstelaars tussen de 180 en 280 kilo. Zij eten meer dan 20.000 calorieën per dag, bijna 10x meer dan een normaal persoon. Voor hen geldt: hoe dikker, hoe meer respect.

Ze volgen daarom een uitgekiend dieet om dikker te worden.

Een doordeweekse dag begint met drie uur training in de ochtend, de eerste die uit de ring valt of geduwd wordt, verliest. Tijdens een toernooi ervaren ze dit laatste als een grote vernedering. Dan volgt de eerste van hun twee dagelijkse maaltijden, bereid door de jongere, niet zo ervaren worstelaars. Die bestaat uit varkenspoten, gefrituurde sardientjes, gestoomde rijst en ‘chanko nabe’, een typische stoofpot voor sumoworstelaars.

Na de maaltijd is het tijd voor een dutje van ettelijke uren, met een zuurstofmasker op.

Japanse sumo-worstelaars worden zelden oud. Ze lijden vaak aan suikerziekte en hartkwalen, waardoor hun gemiddelde leeftijd nog geen 65 jaar is.

 

"Degenen die zich aan de sport hebben gewijd, geven niet alleen hun lichaam, maar ook hun leven".