Mentawai Tribe

Indonesia

 

In de hele wereld leven ongeveer honderd stammen die niet of nauwelijks communiceren met de buitenwereld.
De meeste stammen leven in de regenwouden in Zuid-Amerika en Nieuw-Guinea.
De Sentinelese stam uit de Andamanen is bijvoorbeeld een van 's werelds meest geïsoleerde stammen en blijft elk contact met buitenstaanders weerstaan ​​en valt iedereen aan die in de buurt komt.
Tegelijkertijd zijn er zoveel andere stammen die contact hebben gelegd met de buitenwereld en zich openstellen voor verandering zoals de Mentawai.

De Mentawi zijn het inheemse volk van de Mentawai eilanden in Sumatra, Indonesië. 
Zij leven hoofdzakelijk op het eiland Siberut. Er zijn ongeveer 30.000 mensen in deze etnische groep, maar slechts ongeveer duizend van hen leven als semi-nomadische jagers en verzamelaars te midden van de jungle.

Zij leven grotendeels geïsoleerd van de moderne samenleving en hebben hun eigen taal, cultuur en gewoonten.

Ze houden nog steeds vast aan de levensstijl en tradities die hun voorouders duizenden jaren geleden hadden doorgegeven.
Niet alleen zijn zij een van de oudste stammen in Indonesië, maar de Mentawai zijn ook een van de weinigen die nog in het animisme geloven. Hier fungeert een sjamaan als de spirituele leider van de stam.
De stam gelooft dat alle dingen in de natuur een spirituele essentie hebben, en zij leven in harmonie en vrede met de omgeving om hen heen, zo vragen ze de geesten altijd om vergeving nadat zij een dier van het leven hebben beroofd of een plant hebben geoogst.
De leden van de stam zijn van kop tot teen met tatoeages bedekt.
Ze volgen verschillende traditionele tribale rituelen en hun tatoeages identificeren hun rol en sociale status.
Zij geloven dat hun voorouders hen door deze tatoeages in het hiernamaals kunnen herkennen.
De Mentawi slijpt ook hun tanden met een beitel om esthetische redenen.
Naast het eten van sago, een zetmeel dat wordt gewonnen uit tropische palmen, als hun hoofdvoedsel, jagen de mannen van de stam o.a. ook op apen met zelfgemaakte gifpijlen.
De vrouwen zijn verantwoordelijk voor het vissen in de rivier en vervolgens voor het bereiden van het voedsel.