Calcio Storico

Italy

 

Calcio Storico: The most dangerous game of football.

"Een spel met bijna geen regels"
 
In Florence zijn bushaltes vernoemd naar ijssalons en mannen dragen op zondag paarse mocassins. Wie zou er vermoeden dat de Piazza Santa Croce een plein onder de genadeloze Toscaanse zon één keer per jaar verandert in een bloedbad.
En toch werd niet alleen de Italiaanse taal uitgevonden in Florence, maar ook Calcio Storico.
 
De sport is een mix van rugby, worstelen, boxen en voetbal, is meer dan 500 jaar oud en wordt gespeeld met dezelfde regels die van kracht waren in de 16e eeuw. Het wordt slechts één keer per jaar gespeeld vanwege het geweld. 365 dagen fysieke en psychologische training, gebroken botten, gebroken neuzen, hersentrauma's, beledigingen, coma's en glorie horen bij het spel.
Lange tijd kwamen alleen de meest gewelddadige mensen uit de wijken naar de training, de veroordeelden en sociaal achtergestelden die op zoek waren naar een uitlaatklep.
Voor hen was dit een mooie gelegenheid om elkaars kop in te slaan met blote knokkels.
Calcio storico is zeker een gewelddadig schouwspel, maar dit betekent niet dat alles kan. Stoten, schoppen, kopstoten en worstelen worden allemaal als legaal beschouwd door de regels van het spel. Spelers worden echter gediskwalificeerd voor schoppen tegen het hoofd, een aanval van de rug evenals meer dan één speler tegelijkertijd een tegenstander aanvalt. 
 

                                                " Too small to be a war

        too cruel to be a game."